Fysiotherapie
Neerbosch Oost

COPD

Wat is COPD?

COPD is de afkorting van de Engelse benaming: Chronic Obstructive Pulmonary Disease, letterlijk vertaald: chronisch obstructieve longaandoening. COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis, waarbij sprake is van langdurige ontstekingen in de luchtwegen en longemfyseem, waarbij het longweefsel minder elastisch of rekbaar is geworden. Bij COPD heeft men vooral last van benauwdheid, het ophoesten van slijm en soms een fluitende/piepende ademhaling. Ook spelen vaak vermoeidheid en een verminderde belastbaarheid mee.

Bewegen en COPD

Iedereen met COPD heeft baat bij goede en voldoende lichaamsbeweging.
Dat kan zijn traplopen, fietsen, wandelen. Kies een vorm van bewegen waar u plezier in heeft. Zo kunt u op eenvoudige wijze veel beweging in uw dagelijkse leven inbouwen. Belangrijk daarbij is om per week duidelijke en haalbare doelen voor uzelf te stellen. Verder is regelmatig oefenen belangrijker dan af en toe bewegen.

Roken en COPD

Bij COPD gaan de longen meestal geleidelijk achteruit, hierdoor nemen de klachten toe. De beste manier om de achteruitgang zoveel mogelijk te vertragen, is om te stoppen met roken.

Longreactivatie programma

Verwijzing

De huisarts kan u op basis van longfunctie- gegevens en uw klachtenpatroon, verwijzen naar de fysiotherapeut. Het kan ook zijn dat u eerst bent doorgestuurd naar de longarts. De longarts bepaalt aan de hand van longfunctie en inspanningstesten de ernst van de COPD. Afhankelijk van de uitslag, wordt u verwezen naar de fysiotherapeut.

Het longreactivatie programma is erop gericht om onder begeleiding van een fysiotherapeut uw conditie te verbeteren. U beïnvloedt zowel uw uithoudingsvermogen als de kracht in de spieren van uw armen en benen. Alledaagse activiteiten kunnen op den duur minder inspanning gaan kosten. Behalve voor conditie-verbetering heeft de fysiotherapeut ook aandacht voor uw ademhaling. De fysiotherapeut leert u een aantal ademhalings-oefeningen om o.a. het slijm beter op te kunnen hoesten. Tevens let de fysiotherapeut tijdens inspanning op het tempo waarin u actief bent zodat u ook het gevoel van kortademigheid zou kunnen beïnvloeden.

Werkwijze

De praktijk

Tijdens het eerste bezoek maakt u kennis met de fysiotherapeut die met u spreekt over uw klachten, verwachtingen wederzijds en de reactivatie. Ook bespreekt de fysiotherapeut tijdens het introductiegesprek hoe vaak u komt trainen.

Behandeling

Het trainen bestaat uit 2 onderdelen. Ten eerste verbetert u uw inspanningsvermogen door middel van conditietraining. Hierbij kunt u denken aan fietsen op een hometrainer, lopen (eventueel op een loopband), roeien en traplopen. Ten tweede gaat u uw spierkracht verbeteren, dat wil zeggen krachtgerichte oefeningen voor armen en benen.
De begeleiding bestaat uit:

  • Een trainingsprogramma op maat
  • Adviezen voor een efficiënte ademhaling
  • Indien nodig controle van de hoeveelheid zuurstof in het bloed (saturatiemeter).

 

Zodoende kunt u op een verantwoorde wijze sporten. U traint in uw eigen tempo en volgt uw eigen programma. Dit individuele programma wordt regelmatig aangepast aan uw mogelijkheden.

Wat wordt van u verwacht?

Het resultaat van het reactivatieprogramma is het grootst wanneer u zich volledig inzet. Om het bereikte niveau te behouden, is het belangrijk dat u naast en na het reactivatieprogramma blijft bewegen en de ademhalingsoefeningen regelmatig doet.
De fysiotherapeut zal u hierbij gericht adviseren en stimuleren.

×