Fysiotherapie
Neerbosch Oost

Manuele Therapie Marsman

De Manuele Therapie Marsman is een specifieke onderzoek- en behandelingsmethode gericht op het ongestoord functioneren van de wervelkolom.

Na jarenlange, nauwgezette waarneming is deze methode zowel theoretisch als praktisch ontwikkeld door Jaap Marsman (†) en de huidige docenten Ben Gelevert en Herman Leferink.

Manuele Therapie Marsman

Om de M.T.M. te kunnen toepassen, moet men allereerst beschikken over een zeer uitgebreide kennis van de bij actieve en passieve beweging ongestoord functionerende wervelkolom.

Voorts is in hoge mate bekwaamheid vereist in het bepalen van het optimale en van het beperkte functioneren. Deze komen tot uiting in fenomenen die individueel bepaald worden door de fysiologische bewegingspatronen van de wervelkolom. Wij duiden de laatste aan met de term ‘voorkeursbewegingen’.

Bij een klachtenpatroon is er sprake van een verminderde mobiliteit op een of meer niveaus van de wervelkolom, waardoor er daar een dysbalans kan ontstaan in de statiek.

De therapie bestaat nu in het opheffen van deze onbalans door middel van een uiterst subtiele en gerichte mobilisering, waardoor de patiënt weer komt tot een voor hem zo gunstig mogelijke houding en manier van bewegen.
De benadering is onafhankelijk van de pathologie die aan de functiebeperking ten grondslag ligt.

Dit is een globale informatie over de M.T.M. Niets is honderd procent: niet de kennis, niet de diagnostiek of de vaardigheid, vandaar dat wij er naar streven om de M.T.M. nog steeds verder te optimaliseren.

Meer weten over manuele therapie bij onze praktijk in Nijmegen? Bel of mail ons gerust voor meer uitleg.

×