Fysiotherapie
Neerbosch Oost

Schouder inklemming

Wat is een schouder impingement?

Bij een schouder impingement is er sprake van het inklemmen van een aantal structuren tussen het “dak” (acromion en coracoideum) van de schouder en de kop van het bovenarm bot. De ingeklemde structuren zijn veelal spierpezen of slijmbeurzen. In de meeste gevallen treed er pijn op in de arm als u deze heft of naar binnen draait.

Schouder inklemming

Wat zijn de oorzaken?

De oorzaak van een schouder impingement kan veelal worden herleid tot twee oorzaken.

  • Overbelastingsklachten van de schouder. Dit wordt ook wel een primair impingement genoemd. Het gaat hier meestal om het veel boven het hoofd werken of het herhaald heffen van de arm. Deze belastingen kan leiden tot kleine beschadigingen in:
    • Slijmbeurs (bursitis subdeltiodea)
    • Cuff spieren (Dit is een groep van vieren spieren die de schouder stabiliseren), vooral de m.supraspinatus maar ook de m.biceps
  • Instabiliteit van de schouder door slecht functioneren van de cuff. Dit wordt ook wel een secundair impingement genoemd.

 

Klachten van de schouder treden vooral op bij het heffen van de arm en bij het naar binnen draaien van de arm. De oorzaak ligt in het feit dat de structuren tussen het dak van de schouder en de kop van de arm wordt verkleind. Deze ruimte noemen we de sub(=onder)acromiale ruimte.

Aanspannen van de spieren, ontstekingen van deze spieren of een slijmbeursontsteking zorgen voor zwelling in deze ruimte. Het heffen van de arm is dan de druppel die de emmer doet overlopen, zeker als de spieren ook nog moeten aanspannen om bijvoorbeeld iets op te tillen.

Wat is het verloop?

Klachten ontstaan doorgaans langzaam. Meestal is er in het begin sprake van pijn aan de zijkant van de arm bij het heffen van de elleboog boven de schouder of bij het naar binnen draaien van de arm.

Uw huisarts zal u in eerste instantie voorzien van informatie over hoe u de klacht kunt verminderen. Dit kan eventueel worden ondersteund door het voorschrijven van ontstekingsremmers.

Indien de klachten langer dan zes weken blijven bestaan zal uw huisarts u naar de fysiotherapeut sturen voor behandeling.

Als de klachten ondanks fysiotherapeutische behandeling blijven bestaan zal de huisarts aanvullend onderzoek overwegen. In veel gevallen zal dat bestaan uit het maken van een röntgen foto. Indien daar aanwijzingen voor zijn zal er een verwijzing volgen naar een orthopedisch chirurg.

De orthopedisch chirurg zal naar aanleiding van onderzoek besluiten tot verdere behandeling. Deze behandeling kan inhouden:

  • Fysiotherapie, volgens een door de orthopedisch chirurg bepaald concept.
  • Injecties, hierbij worden aangedane structuren direct geïnjecteerd met een ontstekingremmend middel.
  • Operatief ingrijpen, meestal volgens de Neer-methode.

Wat doet de fysiotherapeut?

De diagnose van een impingement zal doorgaans door huisarts en/of de fysiotherapeut gesteld worden. Zij kunnen door middel van orthopedisch onderzoek vaststellen of het al dan niet gaat om een impingement. Bij goed een onderzoek is het niet waarschijnlijk dat de bevindingen van de huisarts of fysiotherapeut door röntgenonderzoek of een medisch specialist bevestigd moeten worden. Dit is eventueel als de klachten ondanks fysiotherapeutische behandeling blijven bestaan.

Voor de behandeling van een schouder impingement wordt gebruik gemaakt van een combinatie van een van de onderstaande onderdelen.

  • Oefentherapie
  • Manuele Therapie/Mobilisaties
  • Houdings- en bewegingsinstructie
  • Fricties/Massage

Wat kunt u zelf doen om de klachten te verminderen?

  • Probeer de arm zoveel mogelijk te bewegen zonder daarbij de pijnklachten te provoceren. Meestal houdt dit in dat u de elleboog niet boven de schouder moet bewegen en dat u voorzichtig moet zijn met draaibewegingen van de arm.
  • Voer het oefenprogramma zoals u dat gekregen heeft dagelijks uit.
  • Indien de klachten heel vervelend zijn kunt u proberen het geheel met ijs te behandelen. Leg de ijspakking in een vochtige theedoek op de schouder en laat deze 20 minuten liggen. Herhaal deze procedure een uur later.

 

Fysiotherapie neerbosch oost heeft jaren van goede ervaringen met het behandelen van deze hardnekkige schouderklachten.

×